
1.Primaire gegevens:
Auteur: Jan Wolkers
Titel: Turks fruit
Ondertitel: -
Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
Plaats uitgave: Amsterdam
Jaar uitgave: 1969
- Samenvatting:
Het boek start met een scène waarin de naamloze hoofdpersoon terugblikt op zijn verleden met Olga. Kenmerkend voor het boek Turks Fruit zijn de seksueel geladen teksten die dan ook vanaf de allereerste pagina uiteen gezet wordt. Olga is de vrouw waarmee de ik-figuur een innige relatie mee had, echter loopt het niet zo af als in menig ''eind goed al goed'' verhalen. De naamloze hoofdpersoon ontmoet Olga toen hij een lift probeerde te regelen. Olga nam hem mee in haar auto en al snel sloeg de vonk over, waarna ze ook in de auto vrijen. Op onhandige wijze weet de ik-persoon vervolgens zijn geslachtsdeel pijnlijk vast te krijgen in de rits van zijn broek. Wanneer ze in lachen uitbarsten wegens de ongelukkige en gênante situatie van de ik-persoon, maakt Olga een stuurfout en eindigen ze in een ongeluk.
Ze zien elkaar pas weer na twee maanden. Eerder contact werd onder andere verhinderd door de moeder van Olga. Ze worden smoorverliefd op elkaar en trouwen. De naamloze hoofdpersoon vermeldt regelmatig de slechtheid van Olga's moeder, die als maar probeert Olga en de ik-persoon uit elkaar te drijven. Op het gegeven moment raakt Olga ontevreden, enigszins gehersenspoeld door haar moeder, en wordt ze vervolgens in contact gebracht met een andere man - ook door haar moeder. Olga verlaat de ik-persoon uiteindelijk voor deze nieuwe vent en de ik-persoon raakt aan lager wal. Hij verwaarloost zichzelf, blijft dag en nacht in bed liggen en vermagert. Hij wil maar één ding, samenzijn met Olga, zoals ze vroeger waren. Hij neemt op het gegeven moment twee vrouwelijke studenten in huis. Later trapt hij ze ook weer eruit, gezien de parkieten van deze studentes die hem irriteerden.
De ik-persoon krijgt het voor elkaar een gesprek te voeren met Olga, echter leidde deze tot niets. Hij heeft nog wel seks met haar op een ochtend, maar zonder enig gevolg. Na een langere periode gaat de naamloze hoofdpersoon weer werken. Als hij op een gegeven moment Olga toevalligerwijs weer tegenkomt, merkt hij op dat ze er slecht uitziet. Olga blijkt dan getrouwd te zijn. Na een lange stilte tussen de twee, komt de ik-persoon later ter oren dat ze opnieuw in het huwelijksbootje gaat stappen, ditmaal met een man die met haar naar Amerika gaat vertrekken. Olga en de ik-persoon spreken nog eenmaal met elkaar af voordat zij vertrekt met haar nieuwe man naar Amerika. Ineens, maanden later, klopt Olga bij de ik-persoon aan met de mededeling dat haar derde huwelijk ook op de klippen gelopen is. Vervolgens neemt het verhaal een tragische wending; Olga blijkt te lijden aan een hersentumor, zo krijgt de ik-persoon dit te horen via de moeder van Olga. Olga is er slecht aan toe en zal niet lang meer te leven hebben. De ik-persoon staat haar veel bij in haar ziekbed.
Uiteindelijk overlijdt Olga.
https://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/162642-boekverslag-turks-fruit-jan-wolkers.html
3.Verhaal analyse
Titelverklaring:
De titel Turks Fruit slaat op het voedsel dat Olga als enige durft te eten als ze in het ziekenhuis ligt (aan het einde van het boek). Dit omdat ze het gevoel heeft dat haar stifttanden er zo uit kunnen vallen. Turks Fruit kan Olga nog wel met haar tanden eten en de hoofdpersoon moet dit dan ook meebrengen wanneer hij bij haar op ziekenbezoek kwam. De woorden Turks Fruit worden maar één keer in het gehele boek genoemd.
https://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/162642-boekverslag-turks-fruit-jan-wolkers.html
àSoms moet je even zoeken naar de betekenis van de titel maar meestal zit er wel iets diepers achter… Echter kon ik die bij dit boek zelf niet vinden, ik las deze verklaring in een ander boekverslag en dat zette me echter aan het denken en ik denk dat er toch wel iets meer over na gedacht is dan gewoon een leuke titel kiezen: Turks fruit klinkt goed en gezond, maar dat is het niet. Net als de relatie van de ik-figuur en Olga. (https://v5boekverslag.jouwweb.nl/turks-fruit)
4.Motto:
RASTAPOPOULOS: Ik, naar? Ik ben de grootste naarling van de hele wereld! Het is erg, maar toch écht waar!
CARREIDAS: O, nee, ik ben de grootste naarling van de wereld… En ik ben trouwens veel rijker!
RASTAPOPOULOS: Misschien, maar ik heb mijn drie broers en mijn twee zusters geruïneerd en mijn ouders uitgezogen… Nou, wat zegt u daarvan?
CARREIDAS: Dat is nog niks! Ik ben zo slecht geweest tegen mijn oudtante, dat ze gestorven is van verdriet!
RASTAPOPOULOS: Nu heb ik er genoeg van! Vooruit, geef toe, dat ik slechter ben dan u!
CARREIDAS: Nooit! Hoort u dat? Ik sterf nog liever!
De avonturen van Kuifje
VLUCHT 714
Rastapopoulos en Carreidas voeren in dit fragment een zinloze discussie, waarbij ze allebei hun gelijk willen halen. Dit motto verwijst naar de gesprekken tussen de hoofdpersoon en Olga. Na het verbreken van de relatie voeren zij namelijk ook dit soort zinloze gesprekken.
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/turks-fruit-jan-wolkers
5. Tijd en ruimte:
Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de jaren 60. Al is dat niet heel duidelijk te merken. Tijd is niet heel erg belangrijk, omdat hij vooral flashbacks heeft. Wat wel duidelijk is, is dat het na de oorlog is, maar niet in de toekomst. Dus voor 1969, wanneer het boek is uitgegeven. Het verhaal, inclusief de flashbacks duurt ongeveer 8 tot 10 jaar. Er zit geen logische volgorde in de tijd, en is zeker niet chronologisch verteld.
https://v5boekverslag.jouwweb.nl/turks-fruit
Het verhaal is niet chronologisch en er wordt voorgeschiedenis verteld. De hoofdpersoon blikt voortdurend terug op zijn liefdesrelatie met Olga. Bij het terugblikken probeert hij zijn droomrelatie, die hij had, te verwerken.
https://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/162642-boekverslag-turks-fruit-jan-wolkers.html
Ruimte:
De gebeurtenissen vinden vooral plaats in het atelier van de hoofdpersoon, dit atelier, dat tevens dient als de woonruimte, is gevestigd in Amsterdam. Voor de rest komt het huis van Olga in Alkmaar voor, het ziekenhuis waarin Olga zit aan het eind van het boek en er worden een aantal vakantiebestemmingen beschreven.
https://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/162642-boekverslag-turks-fruit-jan-wolkers.html
6. Vertelinstantie:
De naamloze hoofdpersoon is de ik-verteller. Vanuit zijn ogen zien we de situaties en we komen ontzettend veel te weten over zijn gevoelens voor Olga en zijn schoonmoeder en vader. Het boek bestaat uit 189 (de gebruikte versie) pagina´s die verdeeld zijn in 19 betitelde hoofdstukken. De hoofdstukken zijn allemaal ongeveer van dezelfde grootte. De hoofdstukken zijn non-chronologisch geordend ten opzichte van elkaar.
https://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/162642-boekverslag-turks-fruit-jan-wolkers.html
+ Ik moet zeggen dat ik eigenlijk me pas vrij laat realiseerde dat je als lezer de naam van de hoofdpersoon helemaal niet weet/te weten komt. Ik heb me er dan ook niet aan gestoord… Wel vraag ik me heel erg af wat de rede hiervoor is want het doel van een ik-perspectief is toch wel vaak het identificeren met een persoon, maar dan vind ik dat idee best wel in contrast staan met het feit dat je z’n naam niet eens weet…
Verder vond ik het wel opnieuw fijn al vond ik persoonlijk de hoofdpersoon lichtelijk dramatisch maarja iedereen reageert natuurlijk anders op een gebroken hart en ik stond niet in zijn schoenen dus ik heb ook niet echt het recht om er iets over te zeggen.
7. Personages:
Ik-persoon
De ik-persoon in het boek is een beeldhouwer en kunstenaar, met weinig geld. Hij had een relatie met Olga en wanneer zij hem verlaat komt hij in een diep dal terecht. De ik-persoon is na het verbreken van de relatie met Olga een eenzaam persoon. Hij probeert zich door middel van seks met andere vrouwen beter te voelen, maar ook dat hielp niet. Hij heeft af en toe vreemde gedachten over seks en ook tijdens zijn relatie met Olga heeft hij een hoog libido. Het belangrijkste in dit verhaal is echter zijn liefde voor Olga. Ondanks het feit dat Olga hem verlaten heeft kiest hij ervoor om er voor Olga te zijn wanneer ze in het ziekenhuis ligt.
Olga
Olga is de vrouw en de grote liefde van de ik-persoon. Ze wordt omschreven als een droomvrouw met rode haren. De eerste jaren van haar huwelijk met de ik-persoon is ze dolgelukkig. Ze gedraagt zich vaak wat kinderlijk en kent veel angsten. Deze angsten worden verklaard door dingen die zijn gebeurd in haar jeugd. Haar moeder keurt haar relatie met de ik-persoon echter niet goed en probeert tussen hen in te komen. Op een gegeven moment verlaat Olga de ik-persoon. Olga trouwt nog twee keer, maar beide huwelijken lopen stuk. Tijdens het verhaal maakt Olga een sterke persoonlijkheidswisseling door van een opgewekte, gelukkige vrouw naar een bittere, ongelukkige vrouw. Samen met haar karakter verandert ze ook haar uiterlijk. Aan het einde van het verhaal blijkt ze een hersentumor te hebben waardoor ze sterft.
Moeder Olga
De moeder van Olga heeft geen goede band met de ik-persoon. Ze is het er niet mee eens dat haar dochter met een kunstenaar trouwt en blijft zich tegen hun relatie verzetten. Ze probeert Olga dan ook te koppelen aan zakenrelaties, wat uiteindelijk ook lukt. De moeder van Olga zorgt voor de vader van Olga en gedraagt zich als een goede vrouw, terwijl ze eigenlijk constant vreemdgaat.
Vader Olga
De vader van Olga wordt omschreven als een vriendelijke oude man die steeds dezelfde grappen maakt. Hij weet dat zijn vrouw geregeld vreemdgaat, maar praat hier niet over. De vader van Olga is te dik en moet een suikervrij dieet hebben. Hier houdt hij zich echter niet aan, wat uiteindelijk zijn dood wordt. De ik-persoon heeft een goede relatie met de vader van Olga.
8. Eindoordeel:
Ik moet zeggen dat toen ik met het boek begon ik al wel een hoop vooroordelen had gehoord, over het feit dat het boek eigenlijk alleen maar grotendeels uit gedetailleerd seksscènes bestond. En alhoewel deze inderdaad in ruime mate aanwezig waren is het niet alsof dat alles is wat die boek heeft. De verhaallijn is niet zomaar erbij bedacht om de seksscènes tot hun recht te laten komen, misschien wel eerder andersom. Wat voor mij wel een pluspunt was aan dit boek is dat er niet super voorspelbaar was. Ik geef dit boek 3,5 ☆.
9. Schrijf een of meer gedichten bij het boek:
Och och Olga wat hou ik toch van jou,
met jou is elke dag de hemel helder blauw.
De vogels kwetteren in de bomen,
we strooien brood en laten ze naar ons toe komen.
Och och Olga je tovert een lach op mijn gezicht,
wat ben ik sinds onze ontmoeting voor jouw schoonheid gezwicht.
Soms lijk je mijn lach eraf te willen slaan,
door met je billen tegen me aan te gaan.
Maar mijn mondhoeken blijven omhoog gekruld,
mijn lachende lot is jouw schuld.
Maar op een dag laat je mijn lach dan toch verdwijnen,
wanneer je niet meer in mijn huis zegt te verschijnen.
Je pakt al je spullen en vertrekt,
en je laat me achter alleen en defect.
Ik blijf hopen voor jouw terugkeer,
en ik heb al bijna geen hoop meer.
Dan ineens sta je voor mijn deur,
maar in je gezicht heb je geen kleur.
Ik laat je binnen en omarm je met al mijn zijn,
je klaagt tegen mij over je koppijn.
En uiteindelijk maak je je belofte dan echt waar,
ons afscheid blijft keer op keer nog even zwaar.
Och och Olga wat moet ik nou zonder jou,
je weet toch dat ik van je hou.
Thema: Dood van een geliefde
De belangrijkste thema’s in dit boek zijn liefde en dood. Ten eerste is liefde een belangrijk thema, omdat de ik-persoon een onvoorwaardelijke liefde voelt voor Olga. Ondanks het feit dat ze hem verlaten heeft en ondanks de ruzies die ze na de beëindiging van hun relatie hebben gehad, steunt de ik-persoon Olga wanneer ze in het ziekenhuis ligt. Hij blijft bij haar tot haar dood en probeert haar op alle mogelijke manieren te helpen. Het boek Turks Fruit kan vergeleken worden met ‘Komt een vrouw bij de dokter’ van Kluun. Ook in dit boek wordt namelijk geschreven over onvoorwaardelijke liefde. Daarnaast is kanker ook in het boek van Kluun een belangrijk motief. In het boek van Kluun heeft Carmen namelijk borstkanker, waaraan ze uiteindelijk overlijdt. Op zijn manier doet Stijn er alles aan om haar te steunen in haar laatste maanden.
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/turks-fruit-jan-wolkers
Reactie plaatsen
Reacties