1.Primaire gegevens:

Auteur: Mano Bouzamour
Titel: De belofte van Pisa
Uitgeverij: Prometheus
Plaats uitgave: Amsterdam
Jaar uitgave: 2013

2.Samenvatting:

Sam Zafar, thuis Samir genoemd, groeit op als zoon van analfabete, slecht geïntegreerde Marokkaanse ouders op in de Amsterdamse pijp. Zijn broer zit in de zware criminaliteit, zijn zussen werken achter de kassa en zijn vrienden hangen doelloos rond op straat. Sam is echter vastberaden om zijn vwo-diploma op het witte lyceum in het chique Amsterdam-Zuid te halen ('de belofte van Pisa') en zich te storten op zijn grote liefde voor klassieke pianomuziek. Waar zijn broer de vrachtwagen vol met piano's vandaan heeft gehaald, vraagt Sam liever niet. Wanneer zijn broer door het verraad van hun gezamenlijke vriend Soesi tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wordt, stelt Sam zichzelf een nieuw doel voor ogen: wraak nemen op Soesi.
Tijdens zijn middelbare schooltijd wordt Sam continu geconfronteerd met grote cultuurverschillen tussen zijn achtergrond en die van de rijke 'kakkers' uit Amsterdam-Zuid. De verkering met zijn eerste vriendinnetje Evelien loopt spaak omdat Sam haar onmogelijk thuis kan uitnodigen en ook Eveliens ouders de prille liefde tussen Sam en hun dochter afkeuren. Zijn eerste vriendschap op het lyceum sluit Sam met de stille en verlegen Nederlandse jongen Ys, die hij in mum van tijd klaarstoomt om zich staande te houden tussen de Marokkaanse jongeren in het sjofele buurthuis van de Pijp. Wanneer Ys en Sams broer er uiteindelijk voor kiezen om samen de illegale seksbusiness in te gaan, kiest Sam voor een carrière in de klassieke pianomuziek, gesteund door Ys' moeder en Evelien.
https://www.lezenvoordelijst.nl/docenten-15-18/niveau-2/de-belofte-van-pisa/?docenteninfo

+Ik had al vaak gehoord van dit boek en ook de film heb ik meerdere keren langs zien komen. Zowel het boek als de film stonden dan ook op mijn lijstje om nog een keer te zien/kijken. Ik had een meer typische roman verwacht met een verhaal van een liefde tussen twee tieners enzo maar wow het was echt iets heel anders dan ik had verwacht. En het boek heeft me op een hele positieve manier verrast (niet dat ik romantische verhalen niet leuk vind!).
Ik werd gelijk het verhaal ingetrokken en ik heb het boek in 3 zittingen uitgelezen.
De manier waarop dingen beschreven zijn is zo leuk om te lezen! Ik las dat de schrijfstijl van Mano Bouzamour door veel recesenten gekarakteriseerd wordt als enthousiast en gretig, en hier sluit ik me volledig bij aan!
Misschien vinden veel mensen dit niet maar ik moet zeggen dat ik toch wel verrast was bij veel wendingen van het verhaal. En aan het begin van het verhaal kon ik nog niet alles wat er ging volgen voorspellen wat ik heel leuk vind.

3.Verhaal analyse

Titelverklaring:
De titel komt letterlijk in de tekst voor. In de proloog dwingt de broer van Samir af dat die zijn vwo-opleiding zal voltooien, wat de broer zelf niet heeft gedaan.

‘Beloof je me dat je verder zult gaan waar ik ben blijven haken? Dat je over een paar jaar het Hervormd Lyceum Zuid uit loopt en dat fucking vwo-diploma in je handen hebt?

Die belofte wordt afgedwongen terwijl ze in de ijssalon Pisa zitten en wordt daarom “de belofte van Pisa” genoemd. Uiteindelijk maakt Sam de belofte waar. Met één jaar vertraging haalt hij zijn vwo-diploma. De titel komt enkele keren terug in de roman o.a. wanneer zijn broer even vrij is uit de gevangenis en hem op school opzoekt. Aan het einde gaan ze geen ijs eten bij Pisa maar bij Venetië.
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-belofte-van-pisa-mano-bouzamour

+Niet veel van de boeken die ik heb gelezen benoemen de titel zo duidelijk en vaak is het zoeken naar een juiste verklaring die echt goed bij de titel past. Maar hier werd het in het proloog al genoemd, ook komt het meerdere malen terug. Een goed passende titel denk ik aangezien de hoofdlijn van het boek globaal gezien wel om de betekenis van de titel is heen gebouwd.

 

4.Motto:
‘Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb.’ (Anne Frank)

Het motto is niet voor niets gekozen uit het Dagboek van Anne Frank. Samir is een bewonderaar van Anne. Hij fantaseert zelfs over een hoofdstuk “Bevrijding” te koppelen aan het dagboek van Anne.
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-belofte-van-pisa-mano-bouzamour

Het motto van het boek is een citaat van Anne Frank:  “Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog nooit aan iemand gekund heb.”

Ik denk dat de schrijver dit citaat heeft gekozen omdat de hoofdpersoon, Sam, eigenlijk in verschillende werelden leeft: aan de ene kant zijn conservatieve Marokkaanse familie, aan de andere kant zijn Nederlandse vrienden van het lyceum. Hij heeft twee levens die door elkaar heen lopen en daardoor moet hij heel veel liegen.
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-belofte-van-pisa-door-mano-bouzamour#:~:text=Op%20het%20moment%20dat%20hij,nooit%20aan%20iemand%20gekund%20heb.%E2%80%9D

+In eerste instantie wilde ik blindelings instemmen met de eerste omschrijving waarin de link wordt gelegd dat Sam in het verhaal “het dagboek” van Anne Frank leest. Ik denk nog steeds zeker wel dat dit inderdaad een deel van de rede voor dit motto is maar daarbij komt ook nog de diepere betekenis van deze zin. Ik ben het niet helemaal eens met de omschrijving van persoon twee, wel denk ik dat de zin meer met Sam te maken heeft dan alleen het gelezen boek. Door het verhaal heen is het voor Sam heel lastig om mensen volledig te vertrouwen en hij heeft nadat zijn broer wordt opgesloten dan ook eigenlijk niemand meer om zijn ideeën, problemen, zorgen, etc mee te delen. Hij lijkt dit meerdere malen voor een deel te bereiken maar toch kan hij bij niemand volledig zijn zorgen loslaten. Anne Frank wees haar dagboek (of misschien de lezer) aan als de gene die ze hoopte te kunne vertrouwen, in het verhaal komt Sam het dichtstbij dit punt met Evelien of Iris denk ik. Met hen deelt hij toch wel veel of hun omgeving dit nou accepteert of niet maar volledig zichzelf vrijgeven doet hij eigenlijk nooit.

 

5. Tijd en ruimte:
Tijd:
De roman wordt opgebouwd uit een proloog, gevolgd door 9 hoofdstukken. In de proloog wordt gesproken over het jaar waarin Sam wordt aangenomen op het Hervormd Lyceum en wordt de belofte van de titel afgesproken. In de 9 hoofdstukken daarna lopen de chronologische gebeurtenissen door elkaar heen.

Het verhaal heden is 2013: Beatrix is geen Koningin meer en het gaat over het eindexamen dat in juni wordt afgerond. Sam slaagt. Maar de gebeurtenissen gaan ook steeds terug naar zeven jaar ervoor, toen zijn broer met Soesi werd opgepakt voor de overval op een geldtransport. Het verhaal  wordt dus niet-chronologisch gepresenteerd.
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-belofte-van-pisa-mano-bouzamour

Het verhaal duurt zeven jaar:  het begint op de eerste schooldag, als Samir 12 jaar is, en eindigt op zijn laatste schooldag. Hij is dan 19 jaar.

Er zitten een paar versnellingen in het verhaal. Omdat zijn hele middelbare schooltijd wordt verteld, gaan sommige jaren sneller dan andere. Zo gaat het tweede jaar heel snel voorbij, terwijl het laatste jaar weer uitgebreid wordt beschreven.

De versnellingen hebben als functie het sneller laten gaan van de tijd, omdat het verhaal anders heel saai zou worden.
Tijdsvolgorde:
De tijdsvolgorde is niet chronologisch. Het verhaal begint namelijk op de dag dat hij aangenomen is. In het volgende hoofdstuk is het Sam’s allerlaatste dag op het lyceum. In de hoofdstukken daarna wordt er teruggekeken op zijn tijd op de middelbare school. Soms in volgorde, maar soms ook door elkaar heen.

Omdat dit het verhaal “mooier” maakt. Je kijkt als het ware met Sam mee naar zijn leven op de middelbare school. Het is alsof hij je verteld wat er allemaal gebeurd is.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-belofte-van-pisa-door-mano-bouzamour#:~:text=Op%20het%20moment%20dat%20hij,nooit%20aan%20iemand%20gekund%20heb.%E2%80%9D

+Heel af toe duurde het heel even voor ik doorhad naar welke tijd het verhaal terugsprong in een flashback maar meestal was ik er snel aan gewend. De flashbacks vulde het verhaal wel echt goed aan naar mijn mening, het gaf het verhaal een hoop meer diepte en zorgde ervoor dat je Sam z’n gedachten nog beter kon begrijpen en volgen.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, in De Pijp. Deze plaats is van belang omdat het een criminele buurt is, waar heel veel allochtonen wonen. Zo valt het nog meer op dat Sam uit een heel ander milieu komt dan de andere leerlingen op het lyceum en dat hij eigenlijk een heel dubbel leven leidt.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-belofte-van-pisa-door-mano-bouzamour#:~:text=Op%20het%20moment%20dat%20hij,nooit%20aan%20iemand%20gekund%20heb.%E2%80%9D

 

6. Vertelinstantie:
Het perspectief berust bij de negentienjarige Samir Zalar, die in de ik-vorm vertelt in de o.v.t. In de proloog is die Samir nog maar twaalf jaar en we zien zijn  ontwikkeling van 12-19 jaar.
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-belofte-van-pisa-mano-bouzamour

 

7.Personages:

Samir Zalar:
We beleven de geschiedenis van Samir van zijn 12e tot zijn 19e jaar. Hij komt uit een achtergebleven Marokkaans milieu waarbij zijn ouders analfabeet zijn gebleven. Zijn broer en hij hebben zich ontwikkeld (vwo-opleiding, piano spelen). Sam is aan één oor doof, maar ook hij kan fantastisch piano spelen. Hij wint een scholenwedstrijd en mag in het Concertgebouw optreden o.a. voor Beatrix. Hij redt het wel, maar de prijs is relatief hoog: hij moet Kyra, Ys en zijn broer opzeggen.
+Niet helemaal eens met deze omschrijving, het is voor m’n gevoel zeker geen keuze dat hij Kyra, Ys en z’n broer opzegt. Daarnaast is hij een veel ronder karakter dan hier beschreven. Door het verhaal heen maakt hij een enorme ontwikkeling door, van klein jongetje (12) die erg opkijkt tegen zijn grote broer en met alles op hem wilt lijken naar een zelfstandig karakter via een weg van agressie, seks, drank en drugs, en nog veel meer.

Samars broer:
De broer van Sam is een crimineel. Hij steelt piano’s en doet een overval op een geldtransport. Hij laat Sam beloven het vwo af te maken, maar zelf verdwijnt hij achter slot en grendel. Als hij uit de gevangenis komt, verdwijnt hij weer snel in de illegale handel op de Wallen. Hij is niet blij met het aftuigen van Soesi en neemt afstand van zijn broertje. Ysbrand lijkt op zijn hand te zijn.
+In het eerste deel van het proloog lijkt Sam’s broer een ideale grote beschermende broer maar dit blijkt al snel niet zijn enige eigenschap te zijn. Als hij uit de gevangenis komt realiseert hij zich hoeveel hij heeft gemist. En mede hierdoor vind hij het denk ik lastig om de veranderingen die zijn broertje heeft doorgemaakt te accepteren.

Soesi:
Marokkaanse vriend van Sams broer. Ze beramen samen een overval. Soesi verraadt in de rechtszaal zijn vriend, waardoor die ook in de gevangenis verdwijnt. Hij wordt door Sam afgetuigd, maar daar er beelden van zijn, wordt Sam meteen opgepakt.
+Ik heb heel erg het gevoel alsof er meer achter het verraden in de rechtszaal maarja dat is een beetje moeilijk te achterhalen haha…

Evelien:
Evelien is een heel erg aardig meisje. Ze kijkt niet neer op Samir en heeft een aanstekelijk gevoel voor humor. Ze hebben eerst verkering totdat ze merkt dat ze niet bij hem thuis mag komen. Dan maakt ze het uit. Later komen ze weer bij elkaar. Evelien ziet er geen probleem in om ook met Kyra te vrijen. Uiteindelijk kist Sam toch voor de vriendschap met Evelien.
+Ook is Evelien vrij beïnvloedbaar, vooral door haar ouders die flinke meningen over Sam, en deels hierdoor maakt ze het ook uit met hem.

Kyra:
Kyra is eerst vriendin geweest met Evelien. Maar ze worden later elkaars concurrenten in de liefde. Ze heeft seks met Sam, (op de piano bij haar thuis op de laatste schooldag, en tijdens het examenfeestje van Ys.) maar uiteindelijk blijkt wel dat Sam Evelien vriendelijker vindt en wordt ze aan de kant geschoven. Hij wist haar telefoonnummer uit zijn mobiel.
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-belofte-van-pisa-mano-bouzamour

 

8.Eindoordeel:
Ik ben erg enthousiast over de belofte van Pisa. Ten eerste omdat het zo verrassend was. Daarnaast vond ik het verhaal heel interessant omdat ik er helemaal in meegenomen werd ook al staat het leven van Sam erg ver af van dat van mij. Opnieuw een boek wat door de meeste mensen waarschijnlijk niet op een Nederlands literatuurlijst verwacht wordt, maar naar mijn mening alle recht heeft om daar (zoals dat nu het geval is) zeker op te staan. Ik geef dit boek dan ook volledig terecht ☆☆☆☆.

 

9.Schrijf een of meer gedichten bij het boek:

...

 

 

Thema: "De belofte van Pisa is een klassiek coming of age verhaal, dus het is logisch dat Bouzamour puberale thema\'s behandelt. Helaas worden deze ook erg puberaal opgeschreven - zoals een tenenkrommende seksscène waar elke puberjongen van droomt - en ontbreekt her en der de diepgang.

Maak jouw eigen website met JouwWeb