
1.Primaire gegevens:
Auteur: Karel Glastra van Loon
Titel: De passievrucht
Ondertitel: -
Uitgeverij: L. J. Veen
Plaats uitgave: Amsterdam
Jaar uitgave: 1999
- Samenvatting:
Armin Minderhout hoort, nadat hij en zijn vriendin Ellen een medisch onderzoek zijn ondergaan, dat hij al heel zijn leven onvruchtbaar is. Hij kan zijn oren niet geloven, hij heeft immers een zoon van dertien jaar oud, Bo. Toch blijkt hij aan het syndroom van Klinefelter te lijden, een aangeboren afwijking van de geslachtschromosomen waardoor zijn sperma geen zaadcellen bevat.
Armin is vastberaden de echte vader van Bo te achterhalen. Zijn toenmalige vriendin, Monica, kan hij het niet meer vragen, zij is reeds tien jaar dood, gestorven aan een hersenvliesontsteking. Allereerst verdenkt hij Robert, een ex-vriend van Monica. Hij blijkt het echter niet te zijn, hij weet niet eens dat Monica al tien jaar dood is.
Vervolgens worden de huisarts en Nico Neerinckx, een vroegere collega van Monica, verdacht. De eerste blijkt van niets te weten. De tweede daarentegen wordt wel erg verdacht als blijkt dat zijn oudste zoon ook Bo heet. Armin is er zeker van dat hij de dader is, maar zwijgt er verder tegen bijna iedereen over, behalve tegen Ellen en Dees, zijn beste vriend.
Als Armin en Bo samen een weekend op Ameland zijn, zegt Armin in een ruzie tegen Bo dat hij zijn vader niet is. Vlak hierna sterft de vader van Armin. Als hij en Dees het huis ontruimen vindt Armin een briefje van Monica aan zijn vader. Er staat: ‘ik ben zwanger. Monica.’
Het is nu wel duidelijk wie de echte vader van Bo is. Thuisgekomen geeft Ellen hem een brief van Monica aan Bo. Hierin legt ze aan hem uit wie zijn vader is. Het blijkt nu dat Armin en Bo halfbroers zijn. De tweede verhaallijn loopt tussen de eerste door. Deze vertelt het leven van Armin met Monica voor haar dood. Armin verteld hoe ze hun zoontje Bo kregen en hem opvoedden. Ook vertelt hij van haar dood en de eerste weken daarna.
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-passievrucht-door-karel-glastra-van-loon-74986
+ Ik heb dit boek 2 keer gelezen, de eerste keer was 3 jaar geleden in de 3e van de middelbare school. Ik herinnerde me de grote lijnen van het verhaal nog wel maar er waren ook veel stukken weggevallen. Ik weet nog dat he mij eigenlijk volledig veraste wie uiteindelijk de vader was, ik had al wel het vermoede dat het niet Nico was maarja wie dan wel. En het zou je maar over komen dat je erachter komt dat ten eerste je kind eigenlijk niet je kind is maar je broer blijkt te zijn…. Pfoe.
Een scene die ik me nog goed herinnerde geen idee eigenlijk waarom is de scene waarin Armin verteld over de zwangerschap van Monica. Over de veranderingen in haar lichaam bijvoorbeeld de vorm vaan haar borsten of haar huid. En dat het zo gek was dat niemand het opviel, zelfs haar eigen moeder niet. De manier waarop Armin (ofja eigenlijk Karel natuurlijk) haar hier beschrijft vond ik heel mooi en heel liefelijk denk ik.
3.Verhaal analyse
Titelverklaring:
Bo is geboren uit passie. Armin heeft altijd gedacht dat Bo zijn eigen kind was. Maar later bleek dat zijn eigen vader het bed met Monika gedeeld had en dat Bo hieruit geboren is. (Als een ‘passievrucht’).
https://boekenblog.wordpress.com/2019/01/25/de-passievrucht-karel-glastra-van-loon/
+ Niet helemaal feitelijk correct… Zijn vader deelde niet het bed met Monica maar eigenlijk de muur, daar komt Armin achter omdat Elle dat hem vertelde.
- Motto:
“From the start
Most every heart
That’s ever broken
Was because
There always was
A man to blame”
~Dolly Parton
Dit zegt dat er altijd een man verantwoordelijk is geweest voor het breken van harten. In dit boek is dat de ?dader? geweest, de biologische vader van Bo. Deze ?dader? is ook een man. Hij heeft er voor gezorgd dat het hart van Armin, Ellen en Bo is gebroken.
http://leerlingen.com/huiswerk/auteur/karel-glastra-van-loon/boekverslag/de-passievrucht/37155
5. Tijd en ruimte:
Tijd:
Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige en verleden tijd af. De verleden tijd vertelt het verhaal van de relatie tussen Monika en Armin. De tegenwoordige tijd vertelt de speurtocht van Armin naar de biologische vader van Bo.
De vertelde tijd loopt ongeveer vanaf het begin van de relatie tussen Armin en Monika tot de ontdekking van de echte vader van Bo, ongeveer vijftien jaar.
De verteltijd is 237 bladzijden.
Het boek is niet chronologisch opgebouwd. Dit komt doordat Armin herinneringen heeft aan de tijd dat hij een relatie met Monika had. Je leest mee met de gedachten van Armin zodat je vanzelf meegaat in zijn verleden.
Het tijdsperspectief is zowel ?vision par derri?re? als ?vision avec?. Het verhaal speelt zich namelijk af in het verleden, waarvan de lezer de afloop weet, Monika zal doodgaan, en het speelt zich af in het heden, waarvan men nog niet weet wat er in de toekomst zal gebeuren. Er bestaat hierdoor ook een vertellende ik en een belevende ik, deze wisselen elkaar af.
http://leerlingen.com/huiswerk/auteur/karel-glastra-van-loon/boekverslag/de-passievrucht/37155
+Soms kunnen tijdsprongen een verhaal erg verwarrend maken maar in dit boek waren de flashbacks zo precies gekozen en ze voegde altijd precies dat stukje informatie dat je nog even miste toe.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in Nederland, voornamelijk in de woonplaats van Armin en Bo: Amsterdam. Ook spelen zich delen van het verhaal af op Ameland en andere plaatsen waar ze heen gaan.
Deze plaatsen zijn niet erg van belang voor het verhaal zelf.
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-passievrucht-door-karel-glastra-van-loon-74986
De plaats waar het verhaal zich voornamelijk afspeelt is Amsterdam. Armin woont namelijk met Ellen en Bo in deze stad. Hij heeft er ook gewoond met Monika, toen zij nog leefde. De ruimte is verder niet van veel betekenis voor het verhaal zelf. Armin struint in de periode na Monika?s dood wel veel door de straten van Amsterdam, wat overeen zou kunnen komen met de onrust die in hem woedt na de dood van Monika, maar ook nadat hij te horen heeft gekregen dat Bo niet zijn natuurlijke zoon is.
http://leerlingen.com/huiswerk/auteur/karel-glastra-van-loon/boekverslag/de-passievrucht/37155
- Vertelinstantie:
Dit boek wordt verteld vanuit de ik-perspectief. Je ziet zo de visie van Armin op gebeurtenissen en ook vaak theorieën. Dit heeft ook als effect dat je met hem meeleeft en zijn gevoelens ervaart. Er is een personaal perspectief, de schrijver vertelt het verhaal vanuit zichzelf. Er zijn geen wisselende perspectieven, de schrijver vertelt het hele verhaal vanuit ‘ik’.
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-passievrucht-door-karel-glastra-van-loon-74986
+ Zoals ik al in meerdere boekverslagen heb gezegd vind ik een ik-vertelperspectief heel prettig. Ik vind het een grote meerwaarde hebben om de gedachten en gevoelens van de persoon waarvan je eigenlijk zijn/haar leven meeleest te weten komt.
- Personages:
Armin Minderhout is de hoofdpersoon van het boek. Hij is erg geschrokken van dat Bo zijn zoon niet is. Hij is voortdurend op zoek naar de dader en verdenkt iedereen. Armin is erg tot zichzelf gekeerd en trekt zich weinig aan van anderen. Hij is als beroep corrector bij een wetenschappelijke uitgeverij. Hij is een erg wantrouwend persoon. Je krijgt geen beeld van hoe hij er uit ziet.
Bo is de zoon van Monika en de ?zoon? van Armin, en de zoon van de vader van Armin. Hij zegt in het boek niet veel. Hij heeft een sterke band met zijn ?vader?. Hij is ook erg gek van de natuur (net als Armin.)
+ Er is door het boek heen meerdere keer een discussie tussen verschillende mensen hoeveel hij op Armin lijkt (nature-nurture debate). Wanneer hij met Armin op Ameland zit en hij Armin dronken op zijn bed vind verliest hij zichzelf in zijn woede, dit had ik niet gelijk zien aankomen maar aan de ene kant vind ik de woede ook niet volledig onterecht alleen vind ik het feit dat hij zijn vader met al zijn kracht begint te slaan wel heel erg heftig….
Monika was de vriendin van Armin. Ze had een heel bleke huid en rode haren. Ze was een erg spontane vrouw die veel van haar vriend hield. Ze was gehecht aan de uitspraken die uit haar hart kwamen.
Ellen was een goede vriendin van Monika. Ze wisten alles van elkaar. Na het overlijden van Monika wordt Ellen de vriendin van Armin. Ze is zeer open in de relatie met hem.
àVoor het overlijden van Monika hadden de drie (Armin, Monika en Ellen) ook een keer een trio gehad.
Cor Minderhout, de vader van Armin. Hij heeft in het verhaal geen rol van betekenis, behalve bij de ontknoping als blijkt dat hij de vader van Bo is.
+ Hij heeft wel een iets grotere rol van betekenis denk ik, namelijk Armin heeft het vaak over het minderwaardigheidsgevoel wat hij van zijn vader kreeg wat er nooit was en toen kwam met de aankondiging en geboorte van Bo maar ook later weer verdween. Het wordt wel duidelijk dat Armin hier grote moeite mee heeft (gehad) dus geen echte rol zou ik het niet noemen.
http://leerlingen.com/huiswerk/auteur/karel-glastra-van-loon/boekverslag/de-passievrucht/37155
- Eindoordeel:
Ik heb dit boek twee keer met plezier gelezen. Ookal is het verhaal niet erg luchtig en vrolijk toch is het zo beschreven dat het makkelijk is lekker door te lezen. Daarnaast vond ik de beschrijving van de elementen in Armins leven erg mooi, de betrokkenheid, oplettendheid die dit toevoegde voegde echt iets toe aan het boek vond ik! Dit boek krijgt van mij 3.5 ☆
- Schrijf een of meer gedichten bij het boek:
…
Thema: Bedrog is het thema van de Passievrucht. Want alle personen bedriegen elkaar. Ook liefde speelt een grote rol in het boek. Het gaat om liefde en Armin vraagt zich zelf ook steeds af of Monika verliefd was op de man waar mee ze vreemd ging. Later blijkt dit niet zo te zijn, het was gewoon aantrekkingskracht.
Reactie plaatsen
Reacties